Design & More

MIRALLERY

MIRALLERY

Konyhasziget - legyen vagy ne?

2022. január 15. - Domonkos Mirella

A konyhasziget mostanában egy nagyon kedvelt megoldás a konyhai elrendezésekre. Természetesen nem is csoda, hiszen ez egy tök jól működő dolog, ha...

Na de mitől működik egy konyhasziget? Mitől pedig nem?

Sajnos ezt a kérdést muszáj körüljárni mielőtt eldöntjük, mivel nagyon könnyen "agyon is üthetjük" vele a teret. A legfontosabb megvizsgálandó kérdések:

  • Mekkora helyünk van rá?
  • Szeretnénk-e étkezőasztalt is vagy csak a szigetnél fogunk étkezni?
  • Hány főt "szolgál ki" a konyha?
  • Milyen funkciót szeretnénk a szigetre tenni?

A hely kérdésben nem csak a rendelkezésünkre álló konyhai területet értem, hanem magának a szigetnek a méretét is. Ez szorosan összefügg azzal a kérdéssel, hogy milyen funkciót szeretnénk adni a szigetnek, hiszen funkciónként más és más helyigénnyel kell számolnunk. 

A funkciós kérdések mellett meg kell néznünk, hogy mekkora helyek maradnak a közlekedésnek? A bútorok egymástól milyen távol vannak? Sajnos mit sem ér a szép konyhánk, ha nem tudjuk kényelmesen kihúzni a fiókot...

A fiók kényelmes kihúzásához természetesen segítségünkre van az ergonómia területe, ami meghatározza a "kényelmes minimumot". Érdekességképpen bíztatok mindenkit otthon egy kis méricskélésre :)

Annak, aki nem szeretne méricskélni, annak segítségül hoztam néhány standard méretes képet a témában. A képeken jól látszik a technológiai sorrend praktikus háromszöge, a hűtő - mosogató - tűzhely szentháromsága, ami szintén nem érdemes a konyhatervezésből  kifelejteni.

Tehát, az első és második képen is kb. 120 centimétert javasol az ábra a közlekedésre, ez egyébként bőven elég - ha nyíló szekrényünk is van ezen a szakaszon, akkor viszont nem érdemes kisebbre méretezni. Nem nyíló szekrényeknél egy bő 20 centit lefaraghatunk még belőle.

A technológiai háromszög lényege, hogy ne kelljen túl sokat lépegetni az egyes folyamatok között, kb. ez azt jelenti, hogy így fogjuk azt érezni hogy minden kézre esik a konyhánkban.

designing_a_recycling_center_fine_homebuilding.jpg

A technológiai háromszög úgy ideális, ha a háromszög oldalainak hossza összesen 4-5 métert tesz ki. Forrása: Pinterest

Ha ülünk is a szigetnél, akkor arra is figyelnünk kell, hogy a hátunk mögött is legyen elegendő közlekedő - és nem csak betolt széknél, hanem amikor ott ülünk akkor is. Kényelmesen mögöttünk elsétálni akkor lehet, ha a sziget pultlapjának szélétől legalább 120-140 centi helyet hagyunk. 

kitchen_layout_planning_important_measurements_you_need_to_know.jpg

További funkcionális méretek hozzávetőlegesen az egyes konyhai standardek szerint. Forrás: Pinterest

Sajnos a fentiek függvényében be kell látnunk, hogy bármennyire is csábító a konyhasziget gondolata, egy 20 négyzetméteres térben nem fog érvényesülni. Sőt, ha ennek ellenére mégis "megerőszakoljuk" a teret, tönkreteszi azt, érzésre is "sok" lesz, zsúfoltnak fogjuk érezni - sajnos nem fogjuk szeretni.

Praktikus egy alaprajzot készíteni, készíttetni, de a legjobb megoldás több 3D nézet, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a terünk működni fog. Alaprajzi tervezésnél, ha nem kérjük ebben jártas szakember segítségét, akkor mérjünk, mérjünk! 

Az alaprajz érzésre szellősebbnek hat, mint a valóság - hiszen az alaprajzon nincsen kiterjedése, tömege az egyes bútoroknak.

Egy új konyhai elrendezés megtervezése, véglegesítése nem fog menni egy este alatt, rá kell szánnunk az időt, energiát. Egy tervezési folyamatban nagyon fontos az igények összegyűjtése, azonban legalább ilyen fontos nyitottnak maradnunk és nem minden áron ragaszkodnunk olyan elképzelt álmokhoz, vágyakhoz amik esetleg a jelenleg rendelkezésre álló tereinkhez nem passzolnak és csak elrontanánk azt. Idő kell, ameddig formálódik, alakul a végleges verzió - és biztos vagyok benne, hogy ezeket szem előtt tartva egy funkcionálisan használható terünk lesz!

Ha elakadnál vagy bizonytalan vagy, és szeretnél segítséget kérni konyha tervezésben és akár annak kivitelezésben is, keress meg Facebookon vagy Instagramon! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mirallery.blog.hu/api/trackback/id/tr2316763514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása